Óvodánkról


ujovi

 

Az óvoda bemutatása, az óvoda története

A régi óvoda 1903-ban épült egy foglalkoztató teremmel, az akkori igényeknek megfelelő kiszolgáló helységekkel és óvónői szolgálati lakással. Célja az volt, hogy a villányi német gyerekek minél előbb megtanuljanak magyarul. Az 1950-es években két csoporttá bővült kis-és nagycsoportos elosztással. Ebben az időszakban egész napossá vált az óvoda, már konyha is működött. Az 1960-as években elszakadt az iskola fennhatósága alól és önálló intézménnyé vált. 1970-ben megszűnt a szolgálati lakás, egy új terem épült, így vált három csoportossá. A ’80-as években környezetismereti és irodalmi neveléssel foglalkozó munkaközösségek működtek. 1990-ben megszűnt a bölcsőde, helyette óvodai csoportok alakultak.
Ezután két épületben működött óvodánk, a demográfiai hullám alakulása szerinti csoportszámmal és csoport létszámmal. 1996-ig minden csoportban volt német oktatás. A nyugdíjazással, törvényi előírásokkal csak megfelelő számú csoportban volt biztosított a nyelvoktatás.
Mindkét óvodában megszűnt a főzőkonyha, központosították. Azóta a Csillagvölgy étterem biztosítja a napi háromszori étkezést. 2005-ben az iskolához csatolták az óvodát. Az általános iskola igazgatója látta el az óvodavezető feladat körét egészen 2012-ig. 2012 decemberében új óvoda építésére került sor a régi napközi helyén. 2013 januárjától szétváltunk az iskolától, újra önálló intézmény lettünk, Kikerics Óvoda, Mini Bölcsőde és Főzőkonyha néven. 2013. szeptember 1-jén az új óvodánkban kezdjük a tanévet. 2018-tól nemcsak óvodai csoportokkal, hanem bölcsődeként is funkcionál az épület.

A régi óvoda épületének elavult és rossz műszaki állapota miatt szükségessé vált egy új óvoda építése. Az álmok 2013-ban váltak valóra. Amikor egy sikeres Uniós pályázat eredményeként a régi napközi otthon helyén, a Teleki Zsigmond Szakképző Iskola szomszédságában átadásra került az új óvoda épülete, amely a mai kor kritériumainak megfelelően minden igényt kielégít. Ezzel a három óvodai és két bölcsődei csoport ismét egy épületben működik.

Az óvoda csendes, falusias környezetben helyezkedik el, a Templomdomb lábánál, a Szársomlyó hegy ölelésében. 10-20 percnyi sétára a Duna-Dráva Nemzeti Park tanösvényeitől, kirándulóhelyeitől, Villány nevezetes szőlőkertjeitől, borászataitól, a Nagyharsányi- csata emlékére állított kilátótól, a természetvédelmi területnek számító kőbányától. A csodás természeti környezet jó alkalmat ad gyerekeinknek túrákra tapasztalatszerző sétákra, lakóhelyük természeti, történelmi, hagyomány kincseinek megismerésére.
Óvodánk nyitott kapuval fogadja a Villány vonzáskörzetébe tartózó falvak gyermekeit is. Legfőképpen az ivánbattyáni, villánykövesdi, kisjakabfalvai mároki gyermekeket.
A csoportszobák tágasak világosak, szolgálják a gyerekek kényelmét, biztonságát, a dolgozók számára a jó munkafeltételeket. A bútorok a termek díszítése esztétikus, jó ízlést formáló, praktikus.
A német nemzetiségi oktatás mellett a gyerekeknek igény szerint lehetőségük van játékos angol foglalkozásra és református, valamint katolikus hittan foglalkozásra. Lehetőséget biztosítunk továbbá a német nemzetiségi tánccsoporthoz sportkörökhöz ( torna, foci) való csatlakozásra. Mindezt természetesen önkéntesen, a szülők belátása szerint.
Az óvoda udvara füvel és térkővel arányosan ellátott, teraszos elrendezésű. Az udvari játékok természetes anyagokból készültek esztétikusak és biztonságosak az előírásoknak megfelelőek, szolgálják a gyerekek mozgásfejlődését, játékigényét. A teraszokon homokozók találhatók, ahol a megfelelő árnyékolást biztosítjuk, amíg az átadáskor telepített fák és bokrok meg nem nőnek. Gyerekeink nagy örömére az udvarunk fölött lévő lejtős terep kiváló szánkópályául szolgál a téli időszakban.

 

Óvoda címe: 7773 Villány, Rákóczi Ferenc u.19

Óvoda telefonszáma: 72-492-576

Óvoda e-mail címe: villanyovi@gmail.com

Fenntartó: Villányi Óvodai Intézményfenntartó és Társulás

Fenntartó telefonszáma: 72-592-930

Intézmény vezetője: Kincses Tamásné

Intézményvezető telefonszáma: 06 30-483-0722

Csoportok száma: 3 óvodai, 2 bölcsődei

Óvoda nyitva tartása: 6.00-17.00

Bölcsőde nyitva tartása: 7.00-17.00

Adószám az 1 %-hoz:

19035086-2-02

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Név
E-mail cím
Honlap

A hozzászolás rögzítéséhez kérem írja be a megfelelő számot *